Zlatne ruke – tradicionalna narodna jela

Opštinu Kučevo je priroda bogato obdarila brojnim lepotama, netakuntim izvorima, planinskim vencima, a ovu oblast karakteriše i veoma bogata istorija, zanimljiva kultura i mistična komponenta. Sve ove osobenosti objedinićemo i približiti kroz projekat na portalu Trag.rs.
 
Homoljski kraj je deo Srbije u kome kako mnogi ljudi iz Kučeva i okoline tvrde, nastaju najbolji med, sir i rakija, a tu možete probati i brojne lokalne kulinarske specijalitete. Zanimljivo je da se u kulevačkom kraju organizuju brojne gastonomske manifestacije, koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Gastronomska putovanja su veoma cenjena od strane turista jer takva putovanja omogućavaju posetiocima vreme da se opuste i upoznaju sa lokalnom gastronomijom dok uz piće uživaju u razgovoru sa drugim ljudima i domaćinima u predivnom priodnom okruženju.
 

Lokalni vlaški i srpski specijaliteti specifični u ovom kraju su: čobanski doručak, gulaš od vrganja, vlaška proja, vlaške plašinte, božićni dar, koljaša (vlaški kačamak), pica od kopriva, sarma od vinove loze, sarma od zelja, pita zeljanica, vanilice, musaka od paprika, musaka od maslačka, seljačko meso, dulek sa mlekom, starinski kolač, pogača, homoljski sir i med, bundeva sa mlekom, projare sa koprivom i vrganjima, ali i još mnogo toga ukusnog, što prija svim čulima…
Med
 
Jedna od privrednih grana razvoja opštine Kučevo, pored poljoprivrede, je proizvodnja čuvenog Homoljskog meda. Pчelarstvom se ovde bavi veliki broj porodica, okupljenih u Udruženju pčelara „Pek“. Proizvodnja meda je jedna od privrednih šansi porodica u opštini Kučevo.

Nekada su se pčele držale iz hobija, a danas mnogi u medu vide mogućnost za zaradu od koje će živeti. Homoljski med ima kvalitet i sve se više traži na domaćem i inostranom tržištu. Da biste počeli da se bavite pčelarstvom potrebna su manja ulaganja nego, na primer, u ratarstvu, povrtarstvu ili voćarstvu. Kučevački pčelari kažu da bi mogli da prodaju i mnogo veće količine od sadašnjih, samo kada bi uspeli da ih proizvedu.
Sir
 
Prema mnogim anketama i istraživanjima Homoljski sir spada među 10 najboljih srpskih sireva. Autohtono se izrađuje od svežeg pomuženog ovčijeg mleka sa Homoljskih planina, u periodu od aprila do kraja oktobra. Pripada grupi belih sireva u salamuri. Homoljski sir ima izražen pikantan ukus i miris na ovčije mleko, bele je boje i u preseku nema šupljina. Zaštićenog je geografskog porekla, a treba ga uparivati sa belim vinima poput šenin blana, sovinjon blana ili sa muskatom.

Rakija
 
Kada posetite kučevački kraj imaćete priliku da uživate u jedinstvenom iskustvu koje nude odlične rakije. Brojne destilerije nisu samo mesto gde se proizvodi rakija, već i prostor gde se tradicija susreće sa savremenim ukusima, a možete otkriti kako se svaka kap rakije stvara s ljubavlju i pažnjom.

Rakija u ovom delu Istočne Srbije je više od pića, pravi se od različitih vrsta voća, uz dodatak različitih vrsta uglavnom lekovitih trava i ona je simbol zajedništva i radosti. Svaka flaša nosi priču o bogatoj tradiciji i strasti prema pravljenju rakije. Ljudi iz Kučeva i okoline tvrde da se rakija može savršeno uklopiti u svaku priliku, a svim gostima, koji žele da dele ljubav prema ovom posebnom napitku, njihova vrata su uvek otvorena.
Inače, zanimljivo je podsetiti da su se ljudi, naročito u seoskim sredinama, vekovima lečili travama i rakijom, kao i kombinacijom ovo dvoje. Stavljali bi planinske trave u rakiju, rakiju ostavljali na suncu dok se ne stvori eliksir koji pomaže kod mnogih problema, od krvnog pritiska do potencije, a tako je i do danas.

Gastronomske manifestacije
 
U toku leta sve veći broj mesta u okolina Kučeva postaju pozornica za gastronomske manifestacije, takmičenja u pripremanju što ukusnijih specijaliteta, uz prateći bogat kulturno – umetnički program. Prva u nizu je i najnovija „Sačijada“ u Rakovoj Bari.
Zanimljivo kulinarsko nadmetanje u spremanju mesa ispod sača organizovano je ove godine treći put. Takmičenje u kuvanju gulaša –  Gulašijada „Dubočki gulaš” ima najduži staž i već 16 godina se organizuje u selu Duboka. Ekipe se svakog leta, već sedam godina okupljaju na „Kupusijadi“ u Ševici. Ovo takmičenje u kuvanju kupusa svake godine privlači sve veći broj posetilaca.
 
– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Manifestacije u opštini Kučevo u 2024. godini“, koji sufinansira Predsednik opštine Kučevo po osnovu javnog Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kučevo u 2024. godini.
 
–  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
Izvor: Trag.rs
Foto: Youtube Screenshot / tokucevo.org /  kucevo.rs