HUMANOST JE POŠTOVANjE, SAOSEĆANjE SA DRUGIM LjUDIMA, PODRŠKA U NEVOLjI, PRAVEDNOST I JEDNAKOST

Plemenitost i čovekoljublje najlepše su i najvrednije čovekove osobine. Nema veće lepote i radosti nego kada se spoje humanost i mladost niti većeg razloga za ponos nego kada znamo da među nama žive ovakve ličnosti.
“Psihološki centar” Kostolac i Osnovna škola „Jovan Cvijić“, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac, i ove godine su realizovali izbor najhumanijih maturanata, po četvrti put u istoriji ove škole.
Anketirani učenici pokazali su da vrlo dobro znaju šta je to humanost i posvedočili da kod mladih Kostolčana ima puno plemenitosti i čovekoljubivih dela.
U odeljenju 8/1 za najhumaniju ličnost izabran je Ilija Radenković. Drugovi kod Ilije prepoznaju pregršt najlepših ljudskih vrlina koje opisuju humanu ličnost, a najčešće ističu sledeće: Ilija rado pomaže drugovima u učenju . Pomaže i onima za koje zna da mu ne mogu uzvratiti.U školskim nadmetanjima iskreno čestita pobedniku na pobedi i raduje se uspesima svih svojih drugova i drugarica.
Ilija o sebi kaže:
Zovem se Ilija Radenković. Idem u osmi razred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u Kostolcu. Odličan sam učenik. Živim u Drmnu. Treniram Realni Aikido i nosilac sam braon pojasa. Od predmeta u školi najviše volim informatiku, engleski, hemiju, geografiju. Posle osnovne škole želim da upišem IT smer u Požarevačkoj gimanziji.
Roditelji su moj najveći oslonac i podrška.
Za mene je humanost poštovanje, saosećanje sa drugim ljudima, podrška u nevolji, pravednost i jednakost.
Humanost se stiče kroz vaspitanje, obrazovanje, lično iskustvo, kroz učenje i posmatranje, kroz pružanje podrške drugima u teškoj situaciji.
Smatram da je humanost veoma važna jer povezuje ljude, pruža osećaj ispunjenosti i čini svet boljim za sve nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *